Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert: przepis

Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka sałata z dodatkiem dobrze przyprawionego  kurczaka oraz aromatycznego sera to idealne danie na lunch lub kolację albo na letni obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z kurczakiem w sezamie oraz serem camembert to  doskonałe połączenie smaków. Lekka orzeźwiająca sałata, pikantny kurczak, aromatyczny ser pasują do siebie. Taka sałatka to pełnowartościowe danie na lunch  lub kolację.

Składniki

  • 40 dag piersi z kurczaka

  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki wędzone, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu lub melasy

  • krążek sera camembert

  • torebka mieszanki sałat

  • 3 łyżki sezamu

  • Sos

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki miodu

  • 1/6 łyżeczki soli, 1/6 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sezam uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni na jasnozłoty kolor. Kiedy sezam zacznie lekko pachnieć od razu zdjąć go z patelni, by się nie przypalił i nie zgorzkniał.

  • Kurczaka pokroić na cienkie plastry, lekko rozbić.

  • Przyprawy wymieszać z miodem i musztardą, posmarować tą mieszaniną kurczaka. Podsmażyć mięso na grillowej lub zwykłej patelni.

  • Usmażone mięso obtoczyć w ziarenkach sezamu i pokroić na paseczki.

  • Camembert pokroić na 8 lub więcej części, położyć na rozgrzanej patelni i podgrzewać po obu stronach do lekkiego stopienia sera. Uważać, by ser nie zmienił drastycznie kształtu i konsystencji

  • Kurczaka i ser położyć na sałacie.

  • Wymieszać składniki sosu. Polać nim sałatkę, wierzch można ozdobić podprażonymi orzechami, ziarnami granatu lub suszoną żurawiną, pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5