Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]

Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste i efektowne danie dla zakochanych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka Kamasutra stała się znakiem rozpoznawczym zrewolucjonizowanej kulinarnie restauracji Namaste India w Zielonej Górze. Kamasutra to staroindyjska sztuka miłości. Nazwa sałatki jest nieprzypadkowa, ponieważ restaurację prowadziło polsko-indyjskie małżeństwo pogrążone w głębokim kryzysie małżeńskim. Sałatka nazwana tak przez Magdę Gessler na cześć starożytnego traktatu  ma wzmacniać miłosne pragnienie i sycić ciało nadwątlone zaspokajaniem żądz. Proste i pożywne danie z 4 składników - idealne dla każdego.  

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • przyprawy w proszku: słodka i ostra papryka, czosnek, kmin rzymski, kolendra, ziele angielskie, sól i pieprz

  • 150 g mieszanki różnych liści sałat

  • 1 czerwona cebula

  • 1 owoc granatu

  • sos winegret

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka natrzeć przyprawami, zawinąć w folię aluminiowa i odstawić do lodówki na 30 minut. 

  • Wyjąć pierś z lodówki i pozostawić na 15 minut. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20-30 minut. 

  • Pokroić pierś w poprzek włókien na plastry.

  • Cebulę pokroić w półtalarki. Granat rozciąć i wyjąć pestki z osnówką. 

  • Na dużym talerzu ułożyć liście sałat, na nich półkrążki cebuli, pierś kurczaka. Wierzch udekorować pestkami granatu. Polać winegretem. 

Ocena: 0