Sałatka indiańska z selera naciowego i kurczaka

2021-03-29
Sałatka indiańska z selera naciowego i kurczaka
Autor: thinkstockphotos.com W sałatce dominują wyraziste smaki ze słodkawą nutą
łatwy
15 min
4

Sałatka indiańska z selera naciowego i kurczaka bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy. Surówki i soki z selera - również naciowego - są znakomitym środkiem na zachowanie dobrego samopoczucia i oczyszczają organizm z toksyn.

SKŁADNIKI

  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • 35 dag pieczonej piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 puszka ananasa lub ananas surowy
  • 15 winogron ciemnych
  • 5 dag prażonych migdałów
  • liście sałaty do dekoracji
  •  
  • sos:
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi selera (bez liści) obieramy z włókien i kroimy.
  • Krążki ananasa dzielimy na cząstki. Jeśli zdecydujemy się na ananasa surowego, to proponujemy przekroić go wzdłuż i wydrążyć. W wydrążonych połówkach będzie można podać sałatkę.
  • Wymieszać selera, ananasa, pokrojone winogrona i upieczone wcześniej mięso z kurczaka lub indyka.
  • Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i dodać do sałatki. Udekorować migdałami i liśćmi sałaty.