Orzeźwiająca i chrupiąca sałatka królewska z kurczakiem - po prostu pycha!

Orzeźwiająca i chrupiąca sałatka królewska z kurczakiem - po prostu pycha!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gdy wolisz, by składniki sałatki były w większych kawałkach - możesz je pokroić, zamiast ścierać na tarce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka królewska to kombinacja orzeźwiających smaków - ananasa i selera, chrupiącej  kukurydzy, aromatycznego kurczaka, wyrazistego sera żółtego i aksamitnych jajek. Po prostu pycha!

Składniki

  • 250 g filetów z udźca kurczaka

  • przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżeczka oleju roślinnego,1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżeczki papryki słodkie mielonej, 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego

  • 1 słoik selera konserwowego

  • 6 krążków ananasa konserwowego

  • 150 g sera żółtego

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

  • 2-3 duże jajka

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 2-3 łyżki majonezu

  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z udźca kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Sos sojowy, olej, paprykę słodką, ostrą i pieprz wymieszać dokładnie, kawałki kurczaka wymieszać z tak przygotowaną marynatą, odstawić na pół godziny do lodówki.

  • Zamarynowanego kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni przez kilka minut, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Odstawić do ostudzenia.

  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z żółtym serem.

  • Kukurydzę, selera i ananasa odcedzić z zalewy. Selera i ananasa można też lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.

  • Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dodać majonez, jogurt i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Podawać ozdobioną zieleniną.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1