Soczysta sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy: przepis na kowbojski kawior

Soczysta sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy: przepis na kowbojski kawior

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna fasolka, słodka kukurydza i świeże warzywa - letnie delicje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysta sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy to prosty przepis na udany obiad. Czarna fasola jest zdrowa i sycąca. W Meksyku to danie ze względu na prostotą przyrządzenia i popularność wśród pastuchów bydła nazywane jest kowbojskim kawiorem. Rześka i soczysta sałatka przyda się na każdej plenerowej imprezie grillowej. Do dzieła!

Składniki

  • 4 pomidory

  • 1 papryka

  • 1 puszka czarnej fasolki

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 ogórek z cienką skórką

  • 1 cebula czerwona

  • 1 pęczek szczypioru z cebulką

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. 

  • Fasolkę i kukurydzę odsączyć na sitku lub w durszlaku z zalewy.

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać razem z cebulkami. 

  • Natkę pietruszki posiekać. 

  • Sok z cytryny zmiksować z solą i cukrem, dolać oliwy i ponownie zmiksować, aż powstanie gładki dressing. 

  • W misce wymieszać wszystkie warzywa z zieleniną. Zalać dressingiem i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6