Łatwa surówka z selera konserwowego – SPRAWDZONY PRZEPIS

Łatwa surówka z selera konserwowego – SPRAWDZONY PRZEPIS

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z selera konserwowego i ananasa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z selera i ananasa to idealna przekąska do pracy czy dodatek do rodzinnego obiadu. Smakuje wyśmienicie i nieco egzotycznie dzięki ananasowi. Co istotne, wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, dlatego w jej przygotowaniu nie ogranicza nas dany sezon. Do tego surówka z selera i ananasa jest bardzo zdrowa.

Składniki

  • 1 słoik selera z zalewy
  • 5 krążków ananasa
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g jogurtu greckiego
  • biała część pora
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od odsączenia selera z zalewy i przełożenia go do miski.

  • Następnie kroimy jasną część pora wzdłuż i w cienkie półtalarki. Dokładamy go do selera. Kroimy ananasa w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Dodajemy kukurydzę i mieszamy składni.

  • Sosu do surówki: do jogurtu greckiego dodajemy pieprz, sól, łyżeczkę czosnku granulowanego, majonez. Mieszamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy.

  • Gotową surówkę z selera i ananasa wkładamy do lodówki na pół godziny.