Łatwa surówka z selera konserwowego – SPRAWDZONY PRZEPIS

2021-03-29
surowka-z-selera-i-ananasa-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Surówka z selera konserwowego i ananasa
łatwy
10 min
4

Surówka z selera i ananasa to idealna przekąska do pracy czy dodatek do rodzinnego obiadu. Smakuje wyśmienicie i nieco egzotycznie dzięki ananasowi. Wszystkie składniki tej sałatki z selera są łatwo dostępne przez cały rok, dlatego w jej przygotowaniu nie ogranicza nas sezon. Do tego surówka z selera i ananasa jest bardzo zdrowa.

SKŁADNIKI

  • 1 słoik selera z zalewy
  • 5 krążków ananasa
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g jogurtu greckiego
  • biała część pora
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od odsączenia selera z zalewy i przełożenia go do miski.
  • Następnie kroimy jasną część pora wzdłuż i w cienkie półtalarki. Dokładamy go do selera. Kroimy ananasa w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Dodajemy kukurydzę i mieszamy składni.
  • Sosu do surówki: do jogurtu greckiego dodajemy pieprz, sól, łyżeczkę czosnku granulowanego, majonez. Mieszamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy.
  • Gotową surówkę z selera i ananasa wkładamy do lodówki na pół godziny.