Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą

2021-03-29
Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą to eleganckie danie. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego posiłku, jak i wyjątkowej przystawki. Skojarzenie delikatnej w smaku kaszki, pikantnych liści rukoli, miękkiego awokado i soczystej gruszki jest po prostu niezrównane. Dla wzbogacenia tekstury proponujemy dodać chrupkie orzechy. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 opakowanie liści rukoli, około 200 g
  • 1 awokado
  • 1 gruszka, dojrzała i soczysta
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 50 g orzechów laskowych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
  • Awokado i gruszkę obrać, pokroić na plasterki lub kawałki wielkości kęsa, skropić sokiem z cytryny. 
  • Cebulę pokroić na talarki, posolić i popieprzyć, odstawić. 
  • Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.
  • Na dużym talerzu lub półmisku wymieszać kaszkę kuskus z rukolą. 
  • Na kaszy i listkach rukoli ułożyć awokado i gruszkę, polać sokiem z cytryny. 
  • Na wierzchu ułożyć kółka posolonej cebuli.
  • Wszystko razem skropić oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
  • Podawać od razu, nim liście rukoli zwiędną pod wpływem kwasów i tłuszczów.