Gryczotto z kurkami: przepis na danie bezmięsne

Gryczotto z kurkami: przepis na danie bezmięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zdrowa kasza gryczana i pyszne grzyby - najlepsze skojarzenie smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gryczotto z kurkami to łatwy przepis na danie bezmięsne pełne smaku. Kurki jak wszystkie grzyby dostarczają trochę białka. Pamiętać jednak należy, że kurki są ciężkostrawne, gdyż zawierają sporo chityny, nierozpuszczalnego w wodzie błonnika. To pełne smaku i nieco pikantne danie przypomina, że kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym. 

Składniki

  • 200 g kurek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pół szklanki kaszy gryczanej

  • 175 ml wody

  • 2 łyżki oleju

  • 1 puszka krojonych pomidorów we własnym soku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Oczyszczone kurki przekroić wzdłuż na połówki.

  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć przez 1-3 minuty.

  • Następnie dodać czosnek, smażyć 1 minutę i dodać połowę kurek. Smażyć 3-5 minut.

  • Dodać kaszę i smażyć przez 1 minutę.

  • Dodać wodę i przykryć patelnię, gotować przez około 15 minut lub do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.

  • Na koniec dodać puszkę pokrojonych pomidorów, sól i czarny pieprz. Dusić przez 5 minut.

  • W tym czasie na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć pozostałe kurki.

  • Podawać posypane kurkami i posiekaną natką pietruszki.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5