Gryczotto z kurkami: przepis na danie bezmięsne

2021-03-29
Gryczotto z kurkami: przepis na danie bezmięsne
Autor: Shutterstock Zdrowa kasza gryczana i pyszne grzyby - najlepsze skojarzenie smaków
łatwy
30 min
4

Gryczotto z kurkami to łatwy przepis na danie bezmięsne pełne smaku. Kurki jak wszystkie grzyby dostarczają trochę białka. Pamiętać jednak należy, że kurki są ciężkostrawne, gdyż zawierają sporo chityny, nierozpuszczalnego w wodzie błonnika. To pełne smaku i nieco pikantne danie przypomina, że kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 175 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów we własnym soku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Oczyszczone kurki przekroić wzdłuż na połówki.
  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć przez 1-3 minuty.
  • Następnie dodać czosnek, smażyć 1 minutę i dodać połowę kurek. Smażyć 3-5 minut.
  • Dodać kaszę i smażyć przez 1 minutę.
  • Dodać wodę i przykryć patelnię, gotować przez około 15 minut lub do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Na koniec dodać puszkę pokrojonych pomidorów, sól i czarny pieprz. Dusić przez 5 minut.
  • W tym czasie na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć pozostałe kurki.
  • Podawać posypane kurkami i posiekaną natką pietruszki.