Wiosenna sałatka z jajek: przepis

Wiosenna sałatka z jajek: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiosenna sałatka z jajek - kolorowe pyszności na talerzu

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka wiosenna z rzodkiewek, pomidorów, jajek i szczypiorku to idealna propozycja dla osób na diecie. Nadaje się do zabrania w pudełku na lunch w pracy, a także na lekką kolację.

Składniki

  • 6 jajek,

  • 1 cebula,

  • 4 pomidory,

  • 1 zielona papryka,

  • 1 pęczek rzodkiewek,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki,

  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany,

  • 100 ml jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,

  • 1 łyżeczka oliwy

  • liście zielonej sałaty,

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

  • Cebulę obieramy, pomidory, rzodkiewki i paprykę myjemy, po rozcięciu wyjmujemy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.

  • Ze śmietany, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, musztardy i przypraw ucieramy gęsty sos, wsypujemy do niego zioła i mieszamy ze składnikami sałatki.

  • Liście sałaty myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku. Na każdym kładziemy porcję sałatki.