Sałatka z jajek przepiórczych z boczkiem

Sałatka z jajek przepiórczych z boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka przepiórcze są smaczne, zdrowe i stanowią wyjątkowo dekoracyjny dodatek do sałatek.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatki z jajami przepiórczymi to zdrowe i smaczne dania. Polecane zwłaszcza alergikom, ale warto by jadł je każdy z nas z powodu wartości, jakie mają jaja przepiórcze. Sałatki z jajek przepiórczych urozmaicić mogą też wielkanocne menu. Proponujemy przepis na sałatkę z jajek przepiórczych z boczkiem.

Składniki

  • opakowanie mieszanki sałat,
  • 15 dag boczku,
  • 6 jajek przepiórczych,
  • 10 dag pleśniowego sera,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę umyć, osuszyć i włożyć do miski.

  • Boczek pokroić, podsmażyć na chrupko na patelni, bez dodawania tłuszczu.

  • Jajka ugotować, obrać i pokroić na ćwiartki.

  • Ser pokroić w kostkę.

  • Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatę i wymieszać. Dodać ser i boczek, delikatnie wymieszać.

  • Sałatkę posypać pokrojonymi jajkami. Podawać z grzankami.