Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem: chrupiąca imprezowa przekąska na raz

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem: chrupiąca imprezowa przekąska na raz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z pieczarkami i jajkami  podana na krakersach zmienia się w atrakcyjną imprezową przekąskę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zestawienie delikatnej sałatki i  chrupiącego krakersa to doskonały pomysł, po prostu pycha. Taka przekąska, niedroga, efektowna, ale nie pracochłonna, to po prostu idealne finger food na każdą imprezę!

Składniki

  • 1 duża paczka krakersów

  • 300 g pieczarek

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 por (tylko biała część)

  • 15 dag żółtego sera

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka masła

  • 6 łyżek majonezu

  • sól, pieprz

  • do dekoracji, do wyboru - papryka, szczypiorek, zielony ogórek, rzodkiewki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.

  • Pora drobno pokroić, posypać obficie solą i pozostawić na chwilę, by zmiękł. Następnie ugnieść go w dłoniach. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Por wymieszać z serem

  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na łyżce masła. Kiedy puszczą sok, posolić i dodać trochę pieprzu. Dusić około 10 minut. W tym czasie powinna wyparować z nich woda. Na koniec dodać dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie wymieszać z jajkami startymi na na tarce o małych oczkach.

  • Wszystkie składniki wymieszać, połączyć z majonezem (dodawać po łyżce i dać tylko tyle majonezu, by sałatka była nim sklejona, ale nie ociekała majonezem) i dodać szczyptę pieprzu.

  • Porcje sałatki ułożyć na krakersach, ozdobić według uznania.

Ocena: 3,3