Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i pożywna kombinacja składników - idealna na lunch, kolację, imprezę

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem to doskonałe danie kolacyjne, na lunch, na imprezę. Składniki ze słoików i puszek można zastąpić świeżymi - gotowaną kukurydzą i  marynowanymi grzybami leśnymi. Po prostu pycha!

Składniki

  • 1 słoik marynowanych pieczarek

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 duży por

  • 3 duże ogórki kiszone

  • pęczek koperku

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki i ogórki pokroić w kostkę.

  • Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.

  • Por pokroić w półplasterki. Lekko posolić i wymieszać dłońmi, lekko zgniatając. Dzięki temu por zmięknie i straci ostrość.

  • Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Koperek posiekać.

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać musztardę i majonez. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6