Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem

2021-03-29
Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem
Autor: Shutterstock Pyszna i pożywna kombinacja składników - idealna na lunch, kolację, imprezę
łatwy
0 min
4

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem to doskonałe danie kolacyjne, na lunch, na imprezę. Składniki ze słoików i puszek można zastąpić świeżymi - gotowaną kukurydzą i  marynowanymi grzybami leśnymi. Po prostu pycha!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży por
  • 3 duże ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i ogórki pokroić w kostkę.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.
  • Por pokroić w półplasterki. Lekko posolić i wymieszać dłońmi, lekko zgniatając. Dzięki temu por zmięknie i straci ostrość.
  • Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Koperek posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać musztardę i majonez. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.