Sałatka z koprem włoskim, groszkiem i roszponką

Sałatka z koprem włoskim, groszkiem i roszponką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z koprem włoskim, groszkiem i roszponką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Koper włoski rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, ponieważ jego delikatnie anyżkowy smak jest bardzo orzeźwiający i doskonale pasuje jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Idealnie łączy się z zielonym groszkiem, cebulką, orzechami i sosem jogurtowym.

Składniki

  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1/2 opakowania roszponki
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • 150 g ugotowanego groszku mrożonego lub z puszki
  • sok z ½ cytryny
  • 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • 2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
  • 1 mały pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z roszponką i skropić sokiem z cytryny.

  • Dodać groszek zielony, posypać cienko pokrojoną czerwoną cebulą.

  • Jogurt naturalny połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską.