Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę

Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Buraczki ze śmietaną to tradycyjna jarzynka na ciepło. Nasz sprawdzony przepis pochodzi ze starego kalendarza.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Buraki ze śmietaną to doskonała jarzynka na ciepło w starym stylu - o kremowej  konsystencji i  doskonałym smaku podkręconym dodatkiem chrzanu. Polecamy ją, zwłaszcza do duszonych lub pieczonych ciemnych mięs. Dobrze smakuje także z daniami jarskimi, na przykład z kotletami z jajek.

Składniki

  • 40 dag  ugotowanych  buraków

  • 2 dag mąki

  • 2 dag masła

  • pół opakowania śmietany

  • 5 dag chrzanu

  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki zetrzeć na tarce o dużych  oczkach.

  • Masło rozpuścić, wymieszać z mąką tworząc zasmażkę. Rozprowadzić ją śmietaną.

  • Do śmietanowego sosu włożyć starte buraczki, dodać chrzan, sól, sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliły.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5