Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Fit&Easy

Pieczone buraki zachowują więcej wartości odżywczych niż gotowane.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczone, słodkawe buraki są doskonałą podstawą dietetycznych i zdrowych sałatek. Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonymi burakami i rabarbarem, dodatkiem mozzarelli i kroplą octu balsamicznego.

Składniki

  • 1 kg obranych buraków
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 500 g sera mozzarella
  • 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat, np. Fit & Easy
  • 2 zielone cykorie
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i wędzona
  • sok z 1 cytryny
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35–45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

  • Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

  • Mieszankę sałat połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.

  • Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.