Ziołowa sałatka z kalafiora i ciecierzycy

2021-03-29
Ziołowa sałatka z kalafiora i ciecierzycy
Autor: Shutterstock Sałatka z kalafiora i ciecierzycy z ziołami i winegretem 
łatwy
30 min
4

Ziołowa sałatka z kalafiora i ciecierzycy to pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego. Słodkawy kalafior i chrupiąca ciecierzyca to świetne połączenie. Świeże zioła dodają całości smaku. Pyszna alternatywa dla innych sałatek. Zdrowa i pożywna. 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek trybuli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • ćwierć łyżeczki suszonych płatków papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić na kawałki mniejsze od różyczek. 
  • Kalafiora ugotować w posolonej i osłodzonej wodzie al dente, czyli tak na ząb, nie rozgotowując go na krem. 
  • Ciecierzycę odsączyć.
  • Natkę pietruszki i pozostałe zioła posiekać.
  • Wymieszać kalafiora z ciecierzycą i ziołami.
  • Z soku cytryny, oliwy i przypraw przygotować winegret.
  • Warzywa zalać winegretem i odstawić na 30 minut do lodówki.