Wegańskie spring rollsy: pyszna przekąska na każdą okazję

2021-03-29
Wegańskie spring rollsy: pyszna przekąska na każdą okazję
Autor: Orchidea Creative Group Warzywna przekąska - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Wegańskie spring rollsy to właściwie porcje sałatki zawinięte w ryżowy papier. Pyszna przekąska dla każdego i na każdą okazję. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

Torty bez pieczenia.TUTAJ!

SKŁADNIKI

  • 1 woreczek mieszanki sałat np. Toscana mix marki Eisberg
  • papier ryżowy
  • pół główki czerwonej kapusty
  • ogórek
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • listki mięty
  • 200 g tofu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Na dip:
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
  • Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego.
  • Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny.
  • Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka.
  • Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek.
  • Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).