Wegańskie spring rollsy: pyszna przekąska na każdą okazję
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wegańskie spring rollsy to właściwie porcje sałatki zawinięte w ryżowy papier. Pyszna przekąska dla każdego i na każdą okazję.
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Torty bez pieczenia.TUTAJ!
SKŁADNIKI
- 1 woreczek mieszanki sałat np. Toscana mix marki Eisberg
- papier ryżowy
- pół główki czerwonej kapusty
- ogórek
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- listki mięty
- 200 g tofu
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- Na dip:
- 6 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
- Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego.
- Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny.
- Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka.
- Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek.
- Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).