Sałatka z soczewicą i ciecierzycą na ciepło

Sałatka z soczewicą i ciecierzycą na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z soczewicą i ciecierzycą to zdrowa porcja roślinnego białka - smaczna i rozgrzewająca w wersji na ciepło!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka kojarzy ci się z przystawką bądź szybkim daniem na imprezy? Nic bardziej mylnego. Sałatka może być pysznym i sytym daniem, które przygotujesz na obiad bądź kolację. Głównym atutem przedstawionego poniżej przepisu jest to, że sałatka, o której mowa, jest przyrządzana na ciepło. Sprawdź sama.

Składniki

  • 100 g zielonej soczewicy,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 marchew,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 100 g sera koziego,
  • około 10 czarnych oliwek,
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed zrobieniem sałatki przygotuj wszystkie składniki, aby soczewica nie zdążyła wystygnąć po ugotowaniu.

  • Ugotuj soczewicę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Potem przepłucz ją wodą. Dzięki temu będzie sypka.

  • Ciecierzycę również przepłucz (po odcedzeniu z wody z puszki) - zrób to wrzątkiem - cieciorka będzie wtedy ciepła.

  • Wymieszaj te obydwa składniki.

  • Dodaj do nich marchew pokrojoną w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe (całe bądź przecięte na pół), posiekaną cebulę.

  • Następnie dodaj listki mięty, drobno pokruszony ser kozi i oliwki.

  • Na koniec polej oliwą i skrop cytryną.

  • Wszystkie składniki wymieszaj, podawaj, zanim sałatka ostygnie.