Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków

Sałatka  z pieczonego kalafiora i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna sałatka dla każdego - mącznisty ziemniak, słodkawy kalafior i pyszny winegret

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka  z pieczonego kalafiora i ziemniaków to odżywczy posiłek południowy. Pieczone warzywa można także podać jako dodatek do mięsa. Smaczna, orzeźwiająca i łatwa w przygotowaniu sałatka z pieczonego kalafiora jest daniem idealnym na każdą okazję. 

Składniki

  • 1 kalafior średnich rozmiarów

  • 500 g młodych ziemniaków

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 cebula

  • 1 pęczek grubego szczypioru

  • 300 g pomidorków koktajlowych lub czereśniowych

  • 4 łyżki oleju lub oliwy

  • 2 łyżki białego octu winnego

  • 2 łyżki wody przegotowanej

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na ćwiartki. 

  • Kawałki kalafiora i ziemniaków polać olejem, wymieszać. Oprószyć przyprawami: czosnkiem, słodką i ostra papryką. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Blachę z kalafiorem i ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 25 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie, a oba warzywa lekko się przyrumienią. 

  • Cebulę pokroić w półtalarki i rozdzielić na pojedyncze półkółka, 

  • Pomidorki przekroić na pół.

  • Szczypior pokroić drobno. Wziąć 2 łyżki szczypioru, dodać pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać ocet, wodę i olej, dobrze wymieszać. W ten sposób otrzymujemy szczypiorkowy sos typu winegret. 

  • Gorące kawałki kalafiora i ziemniaków przełożyć do miski. Dodać pomidorki, cebulę i pozostały szczypior, delikatnie przemieszać. Polać winegretem. Odstawić na 10 minut. 

  • Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu.

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,7