Sałatka 3 fasolki: sycąca sałatka ze strączkowych

2021-03-29
Sałatka 3 fasolki: sycąca sałatka ze strączkowych
Autor: Shutterstock Doskonała sałatka z warzyw strączkowych
łatwy
30 min
4

Sałatka 3 fasolki, czyli fasolka szparagowa, czerwona fasola i ciecierzyca, zwana również włoskim grochem lub cieciorką w jednej misce. Ta sycąca sałatka ze strączkowych przypadnie wam do gustu. Pożywna, smaczna, wręcz idealna sałatka na południowy posiłek lub wczesną kolację. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej lub z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli Red Kidney
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową pociąć na kilkucentymetrowe odcinki, ugotować w osolonym wrzątku.
  • Czerwoną fasolę i ciecierzycę odsączyć. 
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, posolić i popieprzyć, odstawić na 15 minut.
  • Do cebuli dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać energicznie.
  • W misce wymieszać 3 rodzaje warzyw strączkowych: fasolkę szparagową, czerwoną fasolę i ciecierzycę. Zalać sosem z cebulą i czosnkiem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 3 godziny. 
  • Podawać z kieliszkiem białego wina.