Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło

2021-03-29
Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło
Autor: Shutterstock Ryż z kalafiora z warzywami to idealne danie na lato
łatwy
45 min
4

Ryż z kalafiora z warzywami to pyszna sałatka na ciepło. Idealne letnie danie jarskie lub dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pełne smaku i wyrafinowane danie z samych warzyw. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchewka duża
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka groszku zielonego
  • 1 garść szpinaku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować w malakserze. 
  • Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać paprykę i kalafior, smażyć 2-4 minuty. 
  • Dodać czosnek, szpinak, koperek i natkę pietruszki. Smażyć jeszcze 1-3 minuty.
  • Na koniec dodać odsączone kukurydzę i groszek, przyprawić sokiem z cytryny i solą, zamieszać. 
  • Podawać na ciepło.