Jadalny kosz z kwiatami - pomysł na pyszny prezent

Jadalny kosz z kwiatami - pomysł na pyszny prezent

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Stokrotki to jadalne kwiaty, które mogą posłużyć do dekoracji sałatki podawanej w koszyczku.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Serowy koszyczek wypełniony pyszną sałatką z kwiatami to fantastyczny prezent. Czuły dowód naszej troski i miłości, który możemy razem z obdarowaną osobą zjeść. Nie ma nic bardziej cennego niż wspólny posiłek. 

Składniki

  • 250 g sera żółtego Podlaskiego

  • garść roszponki

  • garść rukoli

  • 80 g łososia wędzonego

  • łyżka soku z cytryny

  • garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Przygotować szklaneczkę o średnicy ok. 4 cm i ustawić ją do góry dnem.

  • Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek.

  • Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu.

  • Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek zaginając brzegi placka lekko pod spód.

  • Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę.

  • Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków.

  • Całość przyprawić solą i pieprzem.

  • Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.

Ocena: 0