Sałatka warstwowa z tuńczyka i kukurydzy: prosty przepis

2021-03-29
Beata Lekszycka
Sałatka warstwowa z tuńczyka i kukurydzy: prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Tuńczyka można łączyć z wieloma produktami, ale szczególnie lubi towarzystwo kukurydzy - to wręcz nieśmiertelny duet sałatkowy
łatwy
20 min
4

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym jest pożywna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na lunch w pracy lub na kolację. Sprawdź nasz przepis na sałatkę warstwową z tuńczyka!

SKŁADNIKI

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag ostrego sera żółtego
  • 1/2 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • chili
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka odsączonego z oleju rozdrobnić, żółtka jajek oddzielić od białek, osobno posiekać.
  • Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Majonez wymieszać z keczupem, dodać przyprawy. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • W szklanym naczyniu ułożyć warstwami: połowa żółtego sera, posiekane białka, połowa sosu majonezowego, posiekany szczypior, tuńczyk, kukurydza, reszta sosu, reszta sera, posiekane żółtka.
Beata Lekszycka