Sałatka warstwowa z wątróbki drobiowej

2021-03-29
Sałatka warstwowa z wątróbki drobiowej
Autor: Shutterstock Sałatka warstwowa to piękna ozdoba i wyśmienity smak w jednym. 
łatwy
30 min
4

Sałatka warstwowa z wątróbki  kurczaka to świetny pomysł na efektowną i oszczędną sałatkę. Wątróbki drobiowe są dość tanie, pozostałe składniki ogólnie dostępne, a całość imponująca. 

Polecamy także przepis na: Sałatkę warstwową Leśna Polana z pieczarkami  oraz   Sałatkę warstwową Mimoza  

SKŁADNIKI

  • 6-7 kurzych wątróbek
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 ugotowane marchewki
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków zielonej pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone wątróbki kłaść na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub grillowej, posypać ziołami i usmażyć na rumiano z obu stron. Usmażone wątróbki posolić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
  •  
  • Ogórek konserwowy pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę również pokroić po skosie w cienkie plasterki. Z plasterków ogórka i marchewki wyciąć kilka kwiatków, które ozdobią wierzch sałatki. Jajka drobno posiekać. 
  • Najpierw ułożyć warstwę wątróbki, posmarować majonezem. Następnie ułożyć plasterki ogórka konserwowego, na nim marchewkę, ponownie posmarować majonezem. Na tym ułożyć warstwę drobno posiekanych jajek. Ponownie przykryć majonezem. 
  • Wierzch ozdobić kwiatkami wyciętymi z ogórka i marchewki oraz listkami natki pietruszki.