Sałatka imprezowa: śledź z burakami, orzechami i aromatycznymi przyprawami [GALERIA ZDJĘĆ I PRZEPISÓW]

Sałatka imprezowa: śledź z burakami, orzechami i aromatycznymi przyprawami [GALERIA ZDJĘĆ I PRZEPISÓW]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledź to jeden z najpopularniejszych składników sałatek, który szczególnie dobrze sprawdza się w sałatce warstwowej z burakami, orzechami i przyprawami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledź pod buraczaną pierzynką świetnie wygląda na wigilijnym stole, ale warto, by gościł na naszych stołach również w dni powszednie. Aby w pełni wydobyć jego oryginalny smak, przygotuj potrawę dzień wcześniej. Podajemy przepis na sałatkę warstwową ze śledziem, burakami i przyprawami korzennymi.

Składniki

  • 4 filety śledziowe matiasy

  • mleko

  • kromka wysuszonego piernika

  • 2 szklanki tartych buraków (ugotowanych)

  • 150 g orzechów włoskich

  • 4 łyżki miodu

  • 4 łyżki octu winnego

  • po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego

  • 50 ml oliwy

  • 400 ml śmietany 22 proc.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie mocz w mleku przez kilka godzin.

  • Pieprz, ziele i goździki rozetrzyj w moździerzu, następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę.

  • Przez chwilę podgrzewaj, dodaj buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

  • W salaterce ułóż podzielone na dzwonka śledzie, na nie połóż buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków. Polej śmietaną.

  • Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na całą noc.

Proponujemy również przepisy, w których głównym składnikiem są śledzie i buraki:

Śledzie pod buraczaną pierzynkąSałatka śledziowa z burakami i awokadoŚledzie w buraczkach á la truskawki.

Ocena: 5