Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem: orzeźwiający przepis

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem: orzeźwiający przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Buraki dobrze komponują się z pomarańczami - same mają słodkawy neutralny smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z buraków o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku to idealny dodatek do upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.

Składniki

  • ok. 300 g obranych buraków
  • 100 g sałaty frisee
  • 300 g cykorii
  • Pomarańczowy winegret (przepis na około 125 ml):
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku, np. tymianku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki miodu, np. miodu z kwiatów pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody pomarańczowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki pomarańczowego winegretu. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  • Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków.

  • Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry.

  • Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.