Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami

Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prosta i smaczna sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami jest doskonałym dodatkiem do codziennego obiadu. Sałata rzymska pasuje praktycznie do wszystkiego: kotletów schabowych, mielonych, rozmaitych ryb, dań z grilla i pieczonego mięsa.

Składniki

  • mieszanka sałat
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, wystudź.

  • Sałatę i warzywa umyj, pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki, ogórki pokrój w kostkę, rzodkiewki w talarki, a cebulę w krążki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki rozłóż na porcje.

  • Wsyp pestki dyni i posiekaną natkę.

  • Sok z cytryny rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Wlej oliwę, wymieszaj, sosem polej sałatę.