RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli

2021-03-29
RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli
Autor: photos.com RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli
łatwy
12 min
4

Szybka sałatka z rukoli, z lekko pikantnym sosem musztardowo-miodowym to doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb, lub do dań obiadowych, którym brakuje wyrazistości. Składa się z dwóch składników i sosu, dlatego robi się ją bardzo szybko.

SKŁADNIKI

  • 1 paczka rukoli
  • 3-4 łyżki migdałów lub płatków migdałowych
  • Sos:
  • 3 łyżki musztardy miodowej (ewentualnie można pomieszać musztardę sarepską lub rosyjską z miodem)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Upraż migdały na blasze posypanej solą. Uważaj, aby migdały się nie przypaliły. Uprażonymi migdałami posyp następnie rukolę. Nie mieszaj.
  • Sosu musztardowo-miodowy: wymieszaj musztardę z octem, oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Następnie przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Sos gotowy. Polej nim rukolę z migdałami.