Sałatka z wątróbki - przepis na zdrową i tanią przekąskę

2021-03-29
Sałatka z wątróbki - przepis na zdrową i tanią przekąskę
Autor: Shutterstock Wątróbka drobiowa może być doskonałym składnikiem sałatek -  świetnie komponuje się z warzywami i owocami
łatwy
30 min
4

Wątróbka w połączeniu z szałwią, ziemniakami i jabłkami stworzy delikatną sałatkę - idealną na kolację. Warto jeść wątróbkę bo to chyba najbogatsze źródło żelaza, tak bardzo potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Smakoszom wątróbki polecamy ją w trochę odmiennej formie razem z jabłkami, ziemniakami i szałwią w smacznej sałatce z dodatkiem wiśniówki.

Wątróbka, choć bogata w żelazo i witaminę B12 ma również dużo cholesterolu, więc nie powinno się jej jadać zbyt często. W diecie niskocholesterolowej musi być całkowicie wyeliminowana.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • masło do smażenia + olej
  • 2-3 jabłka
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 3 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 60 ml wiśniówki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka szałwii
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę smażyć na maśle i oleju ok. 3 minuty, aż się zarumieni. Przyprawić i odstawić.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cienkie plastry.
  • Na maśle podsmażyć cebulę i jabłka - ok. 2 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić podobnie jak jabłka, na półplasterki.
  • Wszystko wymieszać. Sałatkę polać octem i wiśniówką.
  • Szałwię posiekać i posypać sałatkę.