Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym winegretem

2021-03-29
Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym sosem vinaigrette
Autor: thinkstockphotos.com Świeża i pożywna sałatka znajdzie uznanie rodziny i przyjaciół. 
łatwy
20 min
4

Sałatka z piersi kurczaka z kapustą pekińską, orzeźwiającym jabłkiem i świeżym ogórkiem to doskonałe danie na imprezy w gronie rodziny i przyjaciół. Prażone orzechy włoskie przyjemnie chrupią pod zębami. Kwaskowaty, aksamitny sos z limonki podkreśla smak kurczaka. Jak ufetować miłych gości? Oto przepis na sałatkę z kurczaka z kapustą pekińską, która zachwyci wasze podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 200 g gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 1 jabłko z zieloną skórką
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  •  
  • Na winegret:
  • 100 ml oleju lub oliwy
  • 3 łyżki soku z limony
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos  winegret: połącz sok wyciśnięty z limonek z oliwą z oliwek, dodaj do smaku miód, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę pekińską poszatkuj drobno. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, a potem jeszcze raz na pół lub zszatkuj. Ogórka pokrój w półplasterki. 
  • Orzechy upraż na suchej patelni. Uprażone orzechy grubo posiekaj. 
  • Pierś kurczaka (bez skóry) pokrój w sporą kostkę. 
  • W misce wymieszaj kapustę, kurczaka, jabłka, ogórka. Dodaj orzechy i polej sosem, powtórnie zamieszaj. 
  • Podawaj z chrupiącą bagietką i kieliszkiem białego wina.