Genialna sałatka z wieprzowych serc z warzywami

2021-03-29
Genialna sałatka z wieprzowych serc z warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sałatka z wieprzowych serc z dodatkiem chrupkich warzyw to pyszna przystawka. Taką sycącą sałatkę można przygotować także w tygodniu na przekąskę w ciągu dnia. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 serce wieprzowe
  • 1 listek laurowy
  • 3-5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 ogórki marynowane
  • 4 łyżki posiekanej sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • na sos: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżeczki musztardy, 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serce ugotować do miękkości. Zalać serce zimną wodą i gotować, aż woda zawrze. Zdjąć pianę. Posolić i gotować jeszcze 1 godzinę. Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodać 1 listek laurowy i 3-5 ziaren pieprzu czarnego.
  • Cebulę pokroić w piórka lub półkola.
  • Marchew zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zrumienić cebulę z marchwią.
  • Ugotowane serce pokroić w plasterki lub w słupki.
  • Do pokrojonego serca dodać usmażone marchew i cebulę. Dodać także pokrojone w słupki ogórki oraz chrupką sałatę.
  • Wymieszać śmietanę z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. To będzie sos do sałatki.
  • Sos dodać do sałatki i wymieszać.
  • Sałatkę obłożyć gotowanymi jajkami pokrojonymi na ósemki.