Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka Waldorf - z selerem, jabłkiem i piersią kurczaka - klasyka amerykańska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka Waldorf w klasycznej wersji składa się z selera, jabłka i winogron.  Tutaj prezentujemy wersję z sałatą i piersią kurczaka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka, ale także jako lekki lunch. Sałatka Waldorf została wymyślona w nowojorskim hotelu Waldorf na otwarcie balu charytatywnego w 1893 r., obecne znana jest na całym świecie.

Składniki

  • 2 garści mieszanki sałat (lub podartej na strzępki dowolnej sałaty)

  • 1 średniej wielkości jabłko

  • 4 pałki selera naciowego

  • 12 kulek winogron

  • 150 g piersi z indyka

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • sól

  • pieprz

  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Ugotować lub zgrillować, po ostygnięciu pokroić ją w paski.

  • Nieobrane jabłko przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w piórka i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.

  • Orzechy oczyścić rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni.

  • Pałki selera obrać z włókien i pokroić w paseczki. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Dodać sałatę.

  • Wszystkie składniki wymieszać z dresingiem z jogurtu, majonezu soli i pieprzu.