Kolorowa sałatka z ciecierzycy i pomidorów: przepis na śródziemnomorską pyszotę

2021-03-29
Kolorowa sałatka z ciecierzycy: przepis na śródziemnomorską pyszotę
Autor: Shutterstock Cieszy oko i podniebienie - pyszna sałatka dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Kolorowa sałatka z ciecierzycy jest przyjemnie chrupka, świeża i sycącą. To łatwy przepis na śródziemnomorską pyszotę, kulinarny przebój przebojów. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 200 g drobnych pomidorków
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 zielone papryki
  • 2 czubate łyżki czarnych oliwek
  • 2 czubate łyżki zielonych oliwek
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę odsączyć. Pomidory wyjąć z oliwy, oliwę zachować. Pomidory pokroić na kawałki.
  • Pomidory przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę. Szczypior i natkę pietruszki posiekać. 
  • W 4 łyżkach soku z cytryny rozpuścić sól, dodać posiekany drobno czosnek i oliwę, która została z zalewy suszonych pomidorów. Dobrze wymieszać. 
  • W misce wymieszać wszystkie składniki, zalać winegretem i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. 
  •