Fattoush - chrupiąca sałatka rodem z Libanu

2021-03-29
Fattoush - chrupiąca sałatka rodem z Libanu
Autor: Shutterstock Sałatka z kuchni libańskiej.
łatwy
25 min
4

Fattoush - chrupiąca sałatka rodem z Libanu jest pyszna i niezwykle sycąca. Może być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże papryki (czerwona i żółta)
  • 1 duży ogórek surowy lub 2 małosolne (polska modyfikacja)
  • 4-5 pomidorów
  • 1 cebula (lub pęczek szczypiorku)
  • 5-6 pokrojonych cienko zielonych oliwek (lub natka pietruszki i kolendry)
  • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
  • 5 łyżeczek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół strąki papryki poszatkuj cienko, ogórka i cebulkę pokrój na cienkie plasterki (duży ogórek na półplasterki). 
  • Pomidory zalej wrzątkiem na 30 sekund, potem zanurz je w zimnej wodzie i zdejmij skórkę. Wytnij twarde “gniazda” i pokrój na małe kawałeczki.
  • Wszystkie warzywa przełóż do szklanej lub ceramicznej miski, dodaj pokrojone w plasterki oliwki ewentualnie posiekaną drobno natkę pietruszki i kolendry. 
  • W osobnym naczyniu ubij trzepaczką oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek oraz sól i świeżo zmielony pieprz (można to wszystko „ubić” w dobrze zakręconym słoiczku).
  • Polej sałatkę dresingiem i podaj, najlepiej  ze świeżym chlebem razowym.