Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy

Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupki kalafior i soczysta kukurydza oraz aromatyczny sos - doskonałe połączenie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy jest chrupiąca, wilgotna i pyszna.  To świetne rozwiązanie, gdy potrzebujemy w krótkim czasie przygotować chrupką i soczysta sałatkę do pieczonego mięsa. 

Składniki

  • 1 mały kalafior

  • 1 puszka kukurydzy lub 2 kolby słodkiej kukurydzy gotowanej

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 100 ml majonezu

  • 100 ml jogurtu

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora rozebrać na różyczki. Łodygi zachować do zupy lub zapiekanki. 

  • Kukurydze odsączyć lub ściąć z kolby. 

  • Natkę pietruszki drobno posiekać.

  • Wymieszać różyczki kalafiora z kukurydzą i natką pietruszki.

  • Oddzielnie wymieszać majonez z jogurtem i przyprawą curry.

  • Zalać sałatkę sosem majonezowo-jogurtowym i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. 

  • Podawać do smażonego lub pieczonego mięsa. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2