Sałatka z brokułami, serem feta i migdałami [przepis]

Sałatka z brokułami, serem feta i migdałami [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prosta w przygotowaniu sałatka, a... palce lizać!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz pomysłu na zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę? Sprawdź nasz przepis na wiosenną sałatkę z brokułami, fetą i migdałami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj dokładnie brokuła. Usuń liście i twardą część łodygi. Podziel go na mniejsze różyczki. Włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Do wody warto dodać kilka kropli soku z cytryny. Gotuj pod przykryciem 5-7 minut. Sprawdź, czy jest odpowiednio miękki. Idealny na sałatkę będzie lekko twardy brokuł.

  • Ugotowanego brokuła wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedź na sitku.

  • Po ostudzeniu wyłóż brokuła do salaterki. Pokrój w kostkę ser feta i dodaj do salaterki.

  • Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z jogurtem, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Sosem polej brokuły i ser feta, całość dokładnie wymieszaj.

  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż zarumienią się na złoto, i posyp nimi sałatkę.

Ocena: 3