Co zrobić z pasternaku? Sałatka z pasternakiem i jabłkiem

Co zrobić z pasternaku? Sałatka z pasternakiem i jabłkiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasternak to znakomity składnik sałatek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasternak to kuzyn pietruszki - nieco większy, a także... droższy. Jest to o tyle ciekawe, że dawniej był traktowany jako warzywo niższej kategorii i wyłącznie pasza dla zwierząt. Odkrywany na nowo, ma coraz więcej fanów. Co z niego zrobić? Pasternak świetnie nadaje się np. do sałatki warzywnej.

Składniki

  • 1 korzeń pasternaku

  • 1 ogórek kiszony

  • 1 jabłko

  • pęczek szczypiorku

  • 1/2 szklanki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oskrobany pasternak ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, pokrój w słupki.

  • Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i jabłko, majonez, sól, pieprz i wymieszaj.

  • Na koniec sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.