Znakomita sałatka z pieczonymi grzybami i awokado

2021-03-29
Znakomita sałatka z pieczonymi grzybami i awokado
Autor: Shutterstock Sałatka z pieczonymi grzybami i awokado to ciekawe połączenie smaków.
łatwy
30 min
4

Bardzo ciekawe połączenie delikatnego i aksamitnego awokado, z wyrazistym smakiem pieczonych grzybów. Do tego baza w postaci miksu sałat, odrobina słodkiej gruszki i aromatyczny sos. Pyszności.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g pieczarek
  • 200 g boczniaków
  • 2 awokado
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 gruszka
  •  
  • Sos:
  • 3 łyżki octu balsamico
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 pęczek dowolnej zieleniny
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyć i delikatnie osuszyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej olejem.
  • Oprószyć solą i pieprzem i piec 25 minut w 180 st.C.
  • Sałatę opłukać i osuszyć, gruszki umyć i pokroić w kostkę, awokado obrać i pokroić w paski.
  • Sałatę wymieszać  z upieczonymi grzybami oraz z owocami.
  • Składniki sosu zmiksować. Sałatkę polać sosem i posypać posiekaną zieleniną.