Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej

Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolki szparagowej  nie można jeść na surowo, przed dodaniem jej do sałatki trzeba ją przynajmniej zblanszować

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zielona i chrupiąca sałatka z cukinii i fasolki szparagowej - doskonałe danie na letnie popołudnie. Idealnie smakuje z opiekaną bagietką i kieliszkiem białego wina.

Składniki

  • 1 mała cukinia

  • 100 g zielonej fasolki obranej

  • 80 g sera z niebieską pleśnią

  • garść posiekanych orzechów włoskich,

  • na sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zblanszuj fasolkę - zanurz ją na ok. 5 minut we wrzątku. Następnie przełóż ją do wody z kilkoma kostkami lodu. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor.

  • Cukinię potnij na cienkie wstążki - za pomocą obieraczki do warzyw.

  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku.

  • Wrzuć cukinię i odsączoną z wody fasolkę do miski, polej sosem i dobrze wymieszaj.

  • Posyp pokruszonym serem pleśniowym oraz kawałkami orzechów włoskich.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2