Truskawki pikantne: z ostrym dipem ananasowym

Truskawki pikantne: z ostrym dipem ananasowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki rzadko wykorzystujemy do dań wytrawnych - a to doskonały dodatek do mięs i serów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Truskawki kojarzą nam się z tartą truskawkową, bitą śmietaną, lodami, mlecznymi koktajlami na słodko. A może by tak skomponować je z wytrawnymi, ostrymi składnikami i podać w charakterze pikantnych przystawek? Miny twoich gości - bezcenne!

Składniki

  • 30 dag małych kształtnych truskawek

  • garść listków bazylii

  • 15 dag sera gorgonzola

  • ocet balsamico

  • dip:

  • 1/4 szklanki oliwy

  • sok z ½ cytryny

  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej)

  • szczypta sproszkowanego imbiru

  • ząbek czosnku

  • szczypta soli, szczypta pieprzu

  • 3 plastry ananasa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sok z cytryny wymieszać ze szczyptą soli, imbiru i pieprzu, przeciśniętym czosnkiem i musztardą, roztrzepać z oliwą.
  • Plastry ananasa pokroić, zmiksować w blenderze na mus i wymieszać z winegretem. 
  • Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki.
  • Ser pokroić w dużą kostkę.
  • Na wykałaczki nabijać kolejno truskawkę, listek bazylii i kostkę sera. Koreczki skropić octem balsamico, podawać z dipem ananansowym.
Ocena: 0