Rosyjska sałatka winegret - tradycyjna sałatka z gotowanych warzyw

Rosyjska sałatka winegret - tradycyjna sałatka z gotowanych warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka winegret to tradycyjne danie rosyjskie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka winegret to danie charakterystyczne dla kuchni rosyjskiej oraz ukraińskiej. Baza do niej są gotowane warzywa oraz kiszonki - kapusta lub ogórki. Pozostałe składniki mogą się zmieniać w zależności od regionu i upodobań.

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki

  • 2 ugotowane buraki

  • 2 ugotowane marchewki

  • 3 kiszone ogórki

  • 3 łyżki groszku konserwowego

  • 3 łyżki konserwowej lub gotowanej cieciorki

  • 1 cebula

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane i wystudzone ziemniaki, buraki i marchewkę kroimy w kostkę.

  • Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.

  • Pokrojone warzywa mieszamy w sporej misce, dodajemy odsączony groszek i cieciorkę.

  • Doprawiamy olejem, solą i pieprzem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7