Szybka surówka z brokułów i jabłek

2021-03-29
Szybka surówka z brokułów i jabłek
Autor: Shutterstock Smaczne połączenie surowych brokułów, soczystych jabłek i koperku
łatwy
20 min
4

Szybka surówka z brokułów i jabłek to świetny pomysł na urozmaicenie naszego codziennego menu. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zielone warzywa. Brokuły, jak wszystkie kapustne, można jeść na surowo, może za wyjątkiem grubych łodyg, które wymagają obgotowania. Ale te warto zachować i blanszowane zamrozić na zupę. 

Surówkę można przygotować w malakserze. Wtedy najpierw trzeba zmiksować sos z koperkiem za pomocą noża, potem wymienić nóż na tarcze do tarcia i zetrzeć pozostałe składniki. I gotowe!


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży brokuł
  • 2 zielone jabłka
  • 1 pęczek koperku 
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła podzielić na różyczki, twarde łodygi odciąć i zachować na przykład na zupę. 
  • Koperek drobno posiekać. 
  • Różyczki brokuła i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Najlepiej zrobić to w malakserze. 
  • Zmiksować majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. 
  • Wymieszać rozdrobniony brokuł, jabłko i koperek, zalać sosem i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Tak przygotowana surówka doskonale smakuje w zestawieniu z pieczonymi lub smażonymi mięsami.