Szparagi po polsku: z jajkiem na twardo [WIDEO]

Szparagi po polsku: z jajkiem na twardo [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi są bardzo zdrowe, a sezon na nie trwa bardzo krótko - warto więc je wtedy jeść

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi to warzywo, na które sezon trwa bardzo krótko - maksymalnie 3-4 tygodnie. Dlatego warto w tym czasie jeść szparagi - bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle smaczne. Zachęcamy do spróbowania szparagów po polsku!

Składniki

  • pęczek szparagów białych

  • woda, sól, cukier

  • 2 łyżki masła świeżego lub klarowanego

  • 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, białe najlepiej obrać obieraczką do ziemniaków.

  • Cienkie szparagi gotujemy 3-4 minuty, grubsze 5-7 minut. Bardzo grubych nie kupujemy, bo będą włókniste.

  • Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.

  • Masło topimy. Jajka gotujemy, studzimy. Żółtka wyjmujemy z jajek.

  • Odcedzone szparagi wykładamy na ogrzany półmisek, polewamy masłem.

  • Żółtka przecieramy przez sitko, posypując nimi szparagi.

Ocena: 2