Świeża sałatka z sałaty wodnej ze szpinakiem i pestkami dyni

Świeża sałatka z sałaty wodnej ze szpinakiem i pestkami dyni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z ulwy morskiej to znakomite źródło jodu w diecie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałata morska to jeszcze dość egzotyczny w Polsce produkt, aczkolwiek do kupienia nie tylko w specjalistycznych sklepach. Niezwykle zdrowa, stanowi świetną bazę do sałatek. Polecamy dziś sałatkę z ulwy i młodego szpinaku z czerwoną kapustą i pestkami dyni.

Składniki

  • 1 opakowanie sałaty morskiej

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku

  • 1/4 główki czerwonej kapusty

  • pestki dyni

  • sok z cytryny

  • odrobina oleju sezamowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę i szpinak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć.

  • Czerwoną kapustę umyć i poszatkować w długie nitki

  • Warzywa wymieszać, skropić sokiem z cytryny i olejem.

  • Posypać po wierzchu uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
    Jak zrobić prażone pestki dyni?.

Ocena: 5