Surówka z porów: przepis siostry Anastazji

Surówka z porów: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do suroówki używamy tylko białych i bardzo jasnozielonych części porów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pory to dostępna przez prawie cały rok bomba witaminowa - na dodatek o niewielkiej zawartości kalorii. Dlatego warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji  na surówkę z porów i zajadać się nimi do woli.

Składniki

  • 3-4 pory

  • 1 średnia marchewka

  • 2 jabłka

  • 2 ogórki kiszone

  • 5 dag rodzynków

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pora najlepiej umyć pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Uwydatni się wówczas delikatny smak warzywa z ostrą słodką nutą, którą wzmocnią rodzynki.

  • Sparzone pory drobno pokroić.

  • Marchewkę zagotować i wyjąć od razu z wrzątku, aby była twarda. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Tak samo zetrzeć obrane jabłka i ogórki.

  • Rodzynki sparzyć i odsączyć z nadmiaru wody.

  • Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ocena: 0