Surówka z młodej kalarepy

Surówka z młodej kalarepy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z młodej kalarepy jest lekka i świeża, w sam raz na upały.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu surówka z młodej kalarepy to znakomity dodatek do każdego dania obiadowego.

Składniki

  • 3 kalarepki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • kilka rzodkiewek

  • sok z 1 cytryny

  • 1 łyżka siekanego koperku

  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalarepki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy.

  • Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do kalarepy.

  • Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych warzyw.

  • Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, odstawiamy na pół godziny.

  • Majonez mieszamy z jogurtem, koperkiem i szczypiorkiem, sos przyprawiamy majerankiem.

  • Sosem zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 4