Surówka z białej kapusty z papryką: przepis siostry Anastazji

Surówka z białej kapusty z papryką: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kapusta lubi dodatki - nie tylko standardową marchewką czy jabłko. Doskonale komponuje się też z papryką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków - i bardzo dobrze, bo to bardzo zdrowe warzywo, na dodatek zawsze dostępne i niedrogie. Siostra Anastazja proponuje surówkę z kapusty z dodatkiem równie zdrowej papryki. Spróbujcie tej  kombinacji!

Składniki

  • 1 duża główka kapusty białej

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1 cebula

  • szczypiorek

  • Składniki zalewy:

  • 1 ½ l wody gazowanej

  • 1 szklanka cukru kryształu

  • ¼ szklanki octu

  • 1 szklanka oleju

  • 1 ½ łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki zalewy wymieszać.
  • Zalać nią poszatkowane warzywa. Pozostawić na noc.
  • Przed podaniem odlać zalewę, przełożyć na półmisek i przybrać np. drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Ocena: 5