Sos do sałatki cezar wg Magdy Gessler: przepis + WIDEO

Sos do sałatki cezar wg Magdy Gessler: przepis + WIDEO

Autor Zdjęcia: photos.com

Sałatka cezar nie istnieje bez sosu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka cezar to proste i smaczne danie. Jej smak można nieco modyfikować,, wykorzystując inne składniki na sos, który jest istotą tej potrawy. Jaki sos dodać do sałatki cesarskiej? Prezentujemy wersję według Magdy Gessler.

Zobacz także przepis na: Sałatkę cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z wrocławskiego baru Kwadratowy Talerz

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • czubata łyżka musztardy Dijon

  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

  • 1 żółtko

  • łyżka startego parmezanu

  • płat sardeli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki mieszamy dokładnie blenderem.

  • Próbujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej parmezanu lub oliwy.

  • Sosem polewamy liście sałaty rzymskiej, kawałki grillowanego kurczaka i chrupiące grzanki z bułki.

Do przygotowania sałatki cezar potrzebne będą: dwa filety z kurczaka i oliwa do ich podsmażenia, chleb (np. tostowy) na grzanki i masło do ich podsmażenia oraz sałata (najlepiej rzymska), sól, pieprz. Układamy sałatę, na to pokrojone usmażone filety, całość posypujemy grzankami.

Ocena: 4