Selery w białym sosie - ciekawy sposób na zdrowe selery

Selery w białym sosie - ciekawy sposób na zdrowe selery

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biały, mleczny sos to idealny dodatek do gotowanych warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Selery w białym sosie to łatwy sposób na przygotowanie zdrowej jarzynki do obiadu. Warto jeść selery - są niskokaloryczne, smaczne i  zawierają dużo witamin i mikroelementów. Biały mleczny sos to świetny dodatek do gotowanych warzyw.

Składniki

  • 60 dag  selerów

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 łyżki masła

  • 1/2 łyżki mąki

  • 2-3 łyżki posikanej natki pietruszki

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Selery umyć, obrać,  przekroić na pół, włożyć do osolonego, wrzątku ugotować do miękkości. Wyłowić, ostudzić o pokroić w kostkę

  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, podgrzewać do zagotowania, doprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku.

  • Wymieszać z ugotowanym selerem, podawać jarzynkę posypaną natką pietruszki.

tip dnia

Twarde warzywa korzeniowe, przeznaczone do gotowania, gotuj w całości. Miękkie łatwiej niż surowe  pokroisz w kostkę czy plasterki.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5