Selery w białym sosie - ciekawy sposób na zdrowe selery

2021-03-29
Selery w białym sosie - ciekawy sposób na zdrowe selery
Autor: Shutterstock Biały, mleczny sos to idealny dodatek do gotowanych warzyw.
łatwy
25 min
4

Selery w białym sosie to łatwy sposób na przygotowanie zdrowej jarzynki do obiadu. Warto jeść selery - są niskokaloryczne, smaczne i  zawierają dużo witamin i mikroelementów. Biały mleczny sos to świetny dodatek do gotowanych warzyw.

Twarde warzywa korzeniowe, przeznaczone do gotowania, gotuj w całości. Miękkie łatwiej niż surowe  pokroisz w kostkę czy plasterki.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 60 dag  selerów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki posikanej natki pietruszki
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selery umyć, obrać,  przekroić na pół, włożyć do osolonego, wrzątku ugotować do miękkości. Wyłowić, ostudzić o pokroić w kostkę
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, podgrzewać do zagotowania, doprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku.
  • Wymieszać z ugotowanym selerem, podawać jarzynkę posypaną natką pietruszki.