Sałatka ze szparagów z kurczakiem - lekka przekąska [przepis]

Sałatka ze szparagów z kurczakiem - lekka przekąska [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szparagi doskonale komponują się zarówno z białym mięsem, jak i owocami

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi na straganach są tylko do końca czerwca, dlatego warto je jeść pod każdą dostępną postacią. Oto sprawdzony przepis na sałatkę z kurczakiem  i szparagami - idealne danie na lekki lunch bądź kolację.

Składniki

  • 400 g ugotowanego mięsa kurczaka

  • mała puszka zielonego groszku

  • 100 g ugotowanych białych lub zielonych szparagów

  • 2 plastry ananasa

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyzki jogurtu

  • 2 łyżki winiaku

  • łyżka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz biały

  • szczypta curry

  • 1/2 limonki lub cytryny

  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso kurczaka pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki. Groszek odsączyć z zalewy. Ugotowane szparagi pokroić na kawałki ok. 2-centymetrowe (jak kurczaka). Ananasa pokroić w cząstki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki. Majonez wymieszać z jogurtem, winiakiem, sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Sosem polać sałatkę, odstawić na 1 godzinę. Sałatkę podawać na talerzach, każdą porcję ozdobić plasterkiem cytryny lub limonki, posypać koperkiem. Serwować ze świeżym pieczywem i masłem ziołowym lub czosnkowym. Smacznego!

Ocena: 0